CELOZRNNÝ KEFÍROVÝ PERNÍK S OVOCEM
Perník jsem namíchala z celozrnné mouky, a tím významně
zvýšila jeho výživovou hodnotu.
Celozrnná mouka totiž obsahuje více vápníku, hořčíku,
železa, zinku a dalších látek, které jsou přítomny v
obalových vrstvách a v klíčku. Bílá mouka je pak o ně
ochuzena. Přídavek ořechů, semínek a medu jej ještě
posune o stupeň výše .
Původně jsem používala klasický pekáč, ale perník byl
nízký. V pekáči polovičních rozměrů je vysoký, vláčný a
krásně nadýchaný. Takže už ho peču jen takto . Výborně
chutná i bez ovoce.
Co budeme potřebovat:
350g mouky –konkrétně:
200g celozrnná pšeničná jemná
100g špaldová hladká
50g špaldová celozrnná
(mouky různě kombinuji a obměňuji – není se čeho bát)
50g třtinového cukru
1 lžíce medu (cukr lze nahradit medem -dáme pak celkem 3
lžíce medu)
2 lžičky sody
1 lžíce kakaa
namleté ořechy, případně semínka
½ skleničky oleje
1 kefír (500ml)
ovoce- borůvky, maliny, rybíz
Vše smícháme, nalijeme na vymazaný a vysypaný pekáč.
Poklademe ovocem a dáme péct do předehřáté trouby na
180 stupňů asi na 20 min.
Dobrou chuť .