ŠPALDOVÁ TVAROHOVÁ BUCHTA S RYBÍZEM A VLOČKOVOU DROBENKOU
V období zrání rybízu by byl jistě velký hřích toto
ovoce nevyužít a neupéct něco dobrého. A když se k
tomu použije celozrnná špaldová mouka, ovesné vločky,
směs ořechů a semínek a vše se osladí medem, můžeme
si být jisti, že nešlápneme vedle. Moučník tak bude
obohacen o řadu vitamínů, minerálních látek a zdraví
prospěšných mastných kyselin. Bez výčitek svědomí si
tak můžeme touto buchtou zpříjemnit den :). Množství
surovin je vhodné pro pekáč malých rozměrů. Na velký
(klasický) pekáč použijeme dvojnásobek :).
TĚSTO:
1 hrnek celozrnné špaldové mouky
¼ hrnku mléka
¼ hrnku oleje
1 vejce
3 lžíce medu
2 lžíce mletých ořechů a semínek (lze dát, co kdo má
rád a libovolně nakombinovat – chia, sezam, dýně, len,
slunečnice, různé druhy ořechů)
½ prášku do pečiva (nejlépe bez fosfátů)
tvaroh
rybíz
DROBENKA:
1 lžíce mletých ořechů a semínek
2 lžíce ovesných vloček
1 lžíce medu
(množství je pouze orientační – poměr jednotlivých
složek lze upravovat tak, aby šly ze směsi vytvořit
oddělené hrudky)
POSTUP:
Nejprve smícháme vejce s medem, olejem a mlékem. V
mouce promícháme prášek do pečiva a směs mletých
ořechů a semínek. Tuto sypkou směs přimícháme k
tekuté. Vše rozmícháme (v případě potřeby přidáme
ještě trochu mléka), aby vzniklo lité těsto. ½ těsta
nalijeme na vymazaný a vysypaný malý pekáč. Na těsto
rozetřeme tvaroh a poklademe červený rybíz. Navrch
nalijeme zbytek těsta a posypeme drobenkou. Pečeme
ve vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 20 min.
Dobrou chuť .